T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Diyarbakır ilinin doğusunda yer alan ilçenin yüzölçümü 1.737 Km2 olup, Yüzölçümü bakımından Diyarbakır ın en büyük ilçesi Bismil dir.Deniz seviyesinden yüksekliği 550 Metredir.
Tarım alanlarının en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Bismil; arazi varlığının (1546.23 km2) tamamına yakını (%95) tarımsal amaçlar için kullanılmaktadır. Akdeniz ve Karasal iklim bölgeleri arasında geçiş özelliği gösteren yarı nemli bir iklimin etkili olduğu Bismil yöresinde; özellikle sıcaklık koşullarının elverişli olması nedeniyle birçok ürünün yetişmesine uygun iklim özellikleri ve tarıma uygun arazi varlığına sahiptir
Tarımsal alanların geniş olması, nüfusun bu sektörde istihdamına olanak sağlamıştır. Bu bağlamda, Bismil şehrinde ikamet eden nüfusun % 25’i tarım ile uğraşmakta, %32’si ise toplum hizmetleri, sosyal ve kişisel hizmetlerle ilgili alanlarda çalışmaktadır. Bu istatistikî veriler, Bismil ilçesinin bir tarım kuşağı/ yöresi olduğunu göstermektedir. Yoğu tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü kırsal alanlarda (mahallelerde), fiziki koşulların baskın etkisi görülmektedir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin genelinde olduğu gibi, Bismil ilçesinde de en çok ekilen bazı tarla ürünleri farklı nedenlere bağlı olarak gelişim ve değişim aşamaları kaydetmiştir. Bu değişimlerin başlıca nedenleri arasında planlama ve dönemin ekonomik politika ve koşullarına “uyum sağlama” olgusu gelmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında bölgede ekilen yegâne tarım ürünü, buğday ve arpaydı. Ekonomik programların geliştirilmesi ve özellikle tarım ve tarım alanları ile ilgili yapılan reformlar, tüm Türkiye’de olduğu gibi Bismil yöresinde de etkisini göstermeye başlamış ve buğday ile arpayı geride/gölgede bırakacak nitelikte ve nicelikte endüstri ürünlerinin (özellikle sulu tarım ürünleri) ekimi hız kazanmıştır.
Bismil yöresinde ekimi son yıllarda artarak devam eden pamuğun ekonomik değeri dünya pamuk ticaretindeki/ pazarındaki çeşitli dengelere göre değişmekle beraber, tüm dünyada en geniş ekim ve üretim alanı olan ve en çok gelir getiren ürünlerden biridir. Bu ekonomik değerinden dolayı tüm bölge olduğu gibi, Bismil yöresinde de ekim alanları her geçen gün artış göstermektedir.
Özellikle buğday ve arpa tarımı sonrasında, ikinci ürün olarak, mısır tarımı yapılabilmektedir. Son yıllarda GAP’taki sulama imkânlarının gelişmesi ve mısırın yağ sanayisinde değer kazanması ile birlikte tüm Dicle havzasında olduğu gibi Bismil depresyonunda da mısır ve pamuk tarımında önemli bir gelişim sağlanmıştır.
Bismil yöresinde suya kavuşan bu tarımsal alanlarda tahıl tarımından çok sanayi bitkileri yetiştirilmeye başlanılmıştır. Tahıl ürünlerinin ekonomik değerinin düşük olması ve ekonomiye yeterli oranda destek sağlayamamaları nedeniyle buğday ve arpanın yerine, pamuk ve mısır ekimi gözde ürünler olarak yetiştirilmektedir.
Önemli endüstriyel bitkilerden biri olan Pamuk; son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde uygun ekim alanı ve koşulları bulan tarım ürünlerindendir. Sulama koşullarının iyileştirilmesi ve Pazar ekonomisinin yaygınlaştığı 1980 sonrası dönemde bölgede ciddi bir tarımsal gelişim ortaya çıkmıştır. Bu ürünlerin başında da pamuk gelmektedir Gerek GAP projesinin gelişimi gerekse teşvik kredileriyle daha kapsamlı ve nitelikli ekim yapma imkânı elde eden çiftçiler; kuru tarım-tahıl yerine, makinalı tarım koşulları ile endüstriyel tarım ürünlerinin ekimine yönelmişlerdir. Orta Fırat bölümüne göre pamuk ekim alanlarının az olduğu Dicle bölümünde en çok pamuk ekilen ilçelerin başında Diyarbakır Merkez ve ikinci sırada Bismil ilçesi gelmektedir (Foto 3- 4; Şekil 8). Bismil ilçesinde yoğun tarımsal faaliyetler her mevsim devam ettiğinden, özellikle Mardin eşiği ve Silvan platolarından Bismil ovasına doğru artan bir yoğun tarımsal faaliyet ile toprağın kesintisiz ve hatta yılda birden fazla ürün ekiminin yapıldığı görülmektedir.
Bismil iklim koşulları; Antep fıstığı yetiştiriciliği açısından oldukça uygun olduğundan ekim ve dikim alanı artarak devam etmektedir. Son yıllarda Antep fıstığı, kayısı ve badem dikili alanlarda yaygın olarak yetiştirilen ürünlerdir. Bismil ilçesinde üzüm ve fıstık aynı alanda birlikte yetiştirilerek bir çeşit polikültür tarım yapılmaktadır. Dikimi yapılan asma fidanları 3- 4 yıla, fıstık fidanları 8- 10 yıla kadar olgunlaşarak ürün vermeye başlarlar.
Güçlü Yönler
· İlçe arazisinin çok büyük bir bölümünün (%95) tarımsal faaliyetlere uygun olması.
· Tarımda çalışan genç ve dinamik nüfusun fazla olması
· Ürün deseninin zengin olması (yağlıtohumlular, endüstri bitkileri, baklagiller, sebze
ve meyve gibi)
· Tarıma dayalı sanayinin gelişim göstermesi.
· Tarımı destekleyen yüksek öğretim kurumunun yer alması.
· Yeryüzü şekillerinin, ulaşım ve makineli tarım için uygun olması.
· Tarımsal alanların sulama probleminin giderilmesinde, Dicle nehrinin ve yeraltı suyunun
önemli bir potansiyel olması.
BİSMİL TARIMSAL VERİLER
2020 YILI
İlçe Nüfusu* 118.250 Kişi
Toplam Arazi Varlığı* 116 Bin Hektar
ÇKS’ye kayıtlı Arazi Varlığı** 105 Bin Hektar
ÇKS’ye kayıtlı Çiftçi Sayısı** 4.426 Kişi (2020 YILI)
Copyright © 2020 BİSMİL BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ
Copyright © 2020 BİSMİL BELEDİYESİ BİLGİ İŞLEM BİRİMİ